9 Şubat 2020 Pazar

Kiev Tarihi

Dinyeper kıyısına kurulmuş Kiev şehrinin Hazarlar mı yoksa Kievan Rusları tarafınca mı kurulduğu hakkında sağlam bir data olmamasına karşın bazı kaynaklara bakılırsa şehrin isminin Türkçe kökenli 'kıyı ev'den, bazı kaynaklara nazaran ise şehrin üç kurucu kardeşi arasında sayılan Kyi'nin isminden geldiği sanılmaktadır.

Birinci Vakayiname isminde tarihsel belgede Kiev şehrinin yerel bir yöneticisi olmadığı ve 9. Yüzyıldan itibaren Hazar Türklerine haraç verdikleri yazmaktadır. Eski Türkçede yüksek yer anlamına gelen ve Sarkel'e benzeyen Sambat kalesi Hazarlar tarafınca şehri korumak için inşa edilmiştir. Kiev 250 sene Hazarlar, 260 sene Altınordu egemenliğinde ortalama 500 sene Türklerce sevk ve idare edilmiştir.

Ukrayna’nın en aktif, en kalabalık ve aynı zamanda başkenti Kiev, SSBC sürecinin etkilerini hala taşıyan, organik güzellikleriyle turistleri ve gezginleri adeta büyüleyen bir şehirdir. Şehrin içinden geçen Dinyeper Nehri şehri ikiye böler. Nehrin batı kıyısında tarihi, turistik ve ana merkezler bulunur. Nehrin doğu tarafında ise yeni yeni yapılaşma ve yerleşimler ortaya çıkmaktadır.

Fazla zengin bir kültürel mirasa haiz kent Kiev, SSBC döneminde Rus yönetiminin tesiri altında kalmış, etkilendikleri bu kültürü mimari olarak da yapılarına yansıtmıştır. Şehir için renkli ve samimi bir atmosferden bahsetmek mümkün değil. Bunun en önemli sebebi de SSBC egemenliği ve savaş yılları altında geçirilen yönetimdir.
Sonraki Yazı
İlk

Bu Yazının Yazarı:

0 yorum: