10 Şubat 2020 Pazartesi

Kiev Aziz Volodymyr Katedrali

Şehrin merkezinde yer edinen Kiev Aziz Volodymyr Katedrali, Ukrayna Ortodoks Kiliseleri’nin ve Kiev Patrikhanesi’nin merkezidir. Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin en önemli iki katedralinden biri Kiev Aziz Volodymyr Katedrali’dir. İçi oldukca renkli olan katedralin mozaikleri Venedikli ustalar tarafınca yapılmıştır. Ortodoks Patrikhanesi ilk vaftiz edilen Rus Prensi olan I. Vladimir’in 900. Vaftiz yıldönümünü kutlamak için Kiev'de büyük bir katedral inşa edilmesini önermiştir.

1920 senesinde Kiev Aziz Volodymyr Katedrali Polonya ile Sovyet savaşı esnasında katedral ağır hasar almıştır. Peşinden İkinci Dünya Savaşı esnasında da hasar alan katedral, yine de kapanmamıştır. Günümüzde turistler tarafından en ilgi çekici noktalardan birisidir. Ayrıca Hristiyanlar için önemli katedraller içinde yer verilmiştir. Her yıl binlerce insan hac ibadetini gerçekleştirmek için St. Volodymr Katedrali’ne gelmektedir.

Bu önerinin üzerine Rusya İmparatorluğu ülkenin dört bir yanında bağışlar toplamaya adım atmıştır. 1859 senesinde inşa için lüzumlu paranın büyük bir bölümü toplanmıştır. Şehirdeki bir diğer önemli manastır olan, Mağaralar Manastırı olarak bilinen Pechersk Lavra, katedralin inşası için ürettiği tuğlaları armağan etmiştir. Kiev Aziz Volodymyr Katedralinin 1882 yılında tamamlanmış olsa da içerinin bitmesi 1896 seneninı bulmuştur.

Katedral neo-Bizans seçiminda yapılmıştır. Mimarlık görevini Schtrom, Sparro, Bemhardt, Mayevski ve Nikolayev üstlenmiştir. Tasarımın son hali ise Alexander Vikentievich Beretti'ye aittir. Katedral, yedi kubbe ve üç apsise sahiptir. Geleneksel tarzda yapılan katedralde, ana kubbenin yüksekliği 49 m'dir. Sunak apsisinde bulunan Tanrı'nın mukaddes anası'nin resmi, Vasnetsov tarafınca yapılmış olup, sade güzelliği ile çok etkileyicidir. Kiev Aziz Volodymyr Katedrali’nin giriş kapısında Kiev’in Prensesi Aziz Olga’nın Bronz kabartma heykeli ziyaretçileri karşılamaktadır.
Sonraki Yazı
Önceki Yazı

Bu Yazının Yazarı:

0 yorum: