15 Mart 2020 Pazar

Özgürlük Meydanı (Maidan Nezalezhnosti)

SSBC'nin dağılıp 90'lı yılların başında Ukrayna'nın bağımsızlık hareketinin başlangıcından bu yana, Özgürlük Meydanı (Maidan Nezalezhnosti) dört büyük ölçekli köktencilik protesto kampanyası da dahil olmak üzere siyasal mitingler için geleneksel bir yer olmuştur. 1989 senesinde Granit'te Devrim, 2001 yılında Kuçma'sız Ukrayna, 2004 yılında Portakal Devrim ve 2013-14 yıllarında ise Euromaidan olarak simgelenmiştir. Meydan, siyasal gösterilerin haricinde halkın buluşma ve vakt geçirme alanlarındna biridir. Süre süre festivallere ve konserlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Maidan Nezalezhnosti yani diğer bir adı ile Bağımsızlık Meydanı, başşehir Kiev'in merkez meydanıdır. Şehrin ana meydanlarından önde gelen bu yer, Shevchenko Raion'daki Khreshchatyk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Meydan ele geçirildiği dönemlere gore pek çok farklı isimle anılabilmektedir. Sadece çoğunlukla bayağıçe Maidan şu demek oluyor ki meydan adıyla günlük dilde anılmaktadır.

Bağımsızlık Meydanı, sokağın kuzeydoğu ucuna yakın olan Khreshchatyk'da bulunan üç meydandan biridir. Biçim olarak Avrupa meydanlarına yakındır. Meydanı yarıya bölen Khreshchatyk'ın yanı sıra, birkaç cadde de meydan merkezine ulaşır. Mimar Horodecki Caddesi, Enstitü Sokağı, Michael Caddesi, Kosciol Caddesi, minik Zhytomyr Sokağı, Sophia Caddesi, Taras Shevchenko Lane ve Boris Hrinchenko Caddesi bunlara dahildir.

Bölge, Rus sanayi Devrimi sırasında büyük bir patlama yaşayan Rus İmparatorluğu'nun üçüncü en önemli kenti haline gelen Kiev'in ticaret merkezi haline geldiği XIX. Yüzyılın ortalarından sonra hızla yoğunlaştı. 1871 yılına kadar buraya Khreshchatyk Meydanı deniyordu. Yerel pazar ve halk eğlencesi için bu meydanda etkinlikler derleniyordu. 1876'da Kiev Şehri Duma Binası yapıldı ve bölge Duma Meydanı olarak bilinmeye başladı. Ukrayna bağımsızlığı ile de tarihsel olarak bir çok geçiş yaşayan meydanın adı, Özgürlük Meydanı olarak kaldı.

Bağımsızlık Meydanı'dan şehrin yukarısına giden Sofis Caddesi’nin alt ucunda, Eski Kiev'nin, Lyadski Kapıları’nın üç ana kapısından biri duruyordu; öteki ikisini oluşturan kapılar ise Altın Kapı ve Zhydivski Kapısı idi. 1240 senesinde Batu Han'ın Moğol ordusu tarafından şehirdeki bu bölge, fırtınalı bir halde tahrip edildi. XVIII. Yüzyılda bir süre yeni Pecherski Kapısı açıldı; XIX. Yüzyılın başlarına kadar bu alan, Keçi Bataklığı (Kozyne Boloto) olarak da malum, birazcık boş bir yerdi. 1830'lu yıllarda, ilk ahşap konutlar sahada inşa edilmeye başladı. 1850'lerde taş binalar ortaya çıktı. En ünlü Ukraynalı yazar Taras Şevçenko, 1859 senesinde o bölgede bir binada yaşıyordu.
Sonraki Yazı
Önceki Yazı

Bu Yazının Yazarı:

0 yorum: